Stranice Gama-IT koriste kolačiće i slične tehnologije.

Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima

Prihvaćam

PayPal

PayPal sustav omogućava uplate i novčane prijenose putem interneta, a od ožujka 2011., i u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem njega.

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge koja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na PayPal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypala, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava. Ovo ovisi o korištenoj valuti, vrsti odabranog prijenosa, zemlja pošiljaoca, zemlja primaoca, iznosu koji je poslan te o vrsti korisničkog računa na koji se šalju sredstva.

Paypal korisnički račun se najlakše uspoređuje sa tekućim ili žiro računom bilo koje druge banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (VISA, MasterCard, Visa electron, American Express). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Ako se kasnije odluci na brisanje te kartice, njegov račun ce biti strogo ograničenih mogućnosti.

No, što u biti PayPal „prodaje“?

Odgovor je jednostavan – zaštitu podataka (kupca) prilikom transakcije. Putem tzv. SSL sigurnosnih protokola, koji se služe enkripcijama, zaštićuje se komunikacija između korisnika i servera od krađe podataka. Također, PayPal služi kao most (tzv. Payment Gateway) između kartičnih kuća i banaka te web trgovine i tvrtke na čijoj stranici korisnik kupuje.

Usluge sigurne kupovine do sada u Hrvatskoj nudilo je nekoliko tvrtki i banaka. Najpoznatije su usluge RBA e-ToMiTreba sustav RBA banke, T-Comov PayWay i Ouroboros.

Iako zasada ne prima transakcije u kunama, PayPal je vrlo povoljna alternativa spomenutim sustavima, a Gama-IT za Vas će lokalizirati sustav Payment Gatewaya, kordinirajući valute tj. transakcije iz kuna u valutu prihvatljivu u sustavu PayPala.

Postanite i Vi dio svjetske mreže web trgovaca koji koriste pogodnosti PayPala.

NewsletterReceive HTML?