Stranice Gama-IT koriste kolačiće i slične tehnologije.

Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima

Prihvaćam

Facebook – prijatelj ili prijetnja?

Iako je u početku bila namijenjena samo studentima Harvarda, sveučilišta na kojem je Zuckerberg studirao, postupno je rasla kako su se i druga sveučilišta te kompanije pristupale da bi danas postala globalnim trendom.

Često kritiziran zbog problema privatnosti korisnika u kojima se izražava strah od zloupotrebe objavljenih fotografija i sadržaja od drugih korisnika, ali i raznih kompanija u svrhu marketinških istraživanja, pa čak i vlasti, Facebook svoju popularnost duguje i raznim aplikacijama kojima korisnici mogu imati virtualne kućne ljubimce, slati virtualna pića, darove, zagrljaje i čestitke, igrati videoigre, organizirati dražbe, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu glazbu, komunicirati putem privatnih poruka te još mnogo toga.

Kako broj sadržaja raste iz dana u dan, ovaj besplatni internetski servis postaje trn u oku mnogih poslodavaca od kojih većina na Facebook, ali i slične stranice, gleda kao na prijetnju produktivnosti zaposlenih pa blokiraju pristup tim internetskim portalima.

Ipak, koliko omražen, toliko i koristan. Vodeći se s novim trendovima ako nisi na fejsu – ne postojiš mnoge su tvrtke iskoristile marketinški potencijal pa otvaraju svoje profile na kojima objavljuju obavijesti i novosti kako bi se povezale s korisnicima, ali i poboljšale pozicioniranost na tražilicama.

A kako prihode ostvaruje od sponzora i oglašavanja, servis je razradio i prilično napredan marketinški sustav prikazivanja reklama uz svaki profil, dok oglašivač ima mogućnost odabira svoje ciljane populacije s obzirom na državu stanovanja, spol, dob i interese.

Svu moć Facebooka najbolje pokazuje i predsjednička kampanja Baracka Obame koji je tim putem da pridobije povjerenje stotine tisuća pristaša, a i mnogo novca tijekom predizbora te napravila je pravu revoluciju u korištenju interneta u političke svrhe.

Prateći trend globalizacije i razvoj interakcije u novim medijima, Facebook se pokazao i kao desna ruka demokracije, virtualna inačica grčke agore, za koje primjere nalazimo i u Hrvatskoj.

 

NewsletterReceive HTML?